GRAVEL

31 Aug

H γέννηση της μπάντας έγινε στις αρχές του 1967 στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω και το αρχικό όνομα ήταν Mini Boys (τα μέλη ήταν τότε  μαθητές του σχολείου).

Το 1972 το σχήμα παίρνει την τελική μορφή και το όνομά του, με μέλη τους: Γιάννη Κουτουβό (φωνή, μπάσο), Χρήστο Σπυρόπουλο (κιθάρα), Νίκο Σμυρνιόπουλο (σόλο κιθάρα, όργανο) και Παναγιώτη Αυλωνίτη (ντραμς).

Με πρότυπα τους Cream, Jimmy Hendrix, Steppenwolf, Santana και κυρίως τους Black Sabbath, αρχίζουν πρόβες και το 1973 παίζουν στον κινηματογράφο “Alex” πριν τους Socrates. Συνεχίζουν ένα σερί καλών εμφανίσεων στο club “Discotheque” ανοίγοντας τους Νώε και στο club “Love” στην Λούτσα με τον Κώστα Τουρνά. Το 1974 έρχονται πρώτοι σε διαγωνισμό συγκροτημάτων στην πλατεία Δαβάκη της Καλλιθέας και στην συνέχεια εμφανίζονται τακτικά στην disco Atomic της λεωφόρου Καβάλας. Το δέσιμο της μπάντας αποτυπώνεται την επόμενη χρονιά στο πρώτο τους  single (με το όνομα “Janis Gravel”), γραμμένο με μία και μοναδική ηχογράφηση, για τις ανάγκες της οποίας επιστρατεύτηκε ο κιθαρίστας και φίλος της μπάντας Νίκος Λαγκαδινός.

The girl from Leonberg / Τι μένει σε μένα (1975 – Mallirphone)

Παράλληλα συμμετέχουν στο σήριαλ «Λούνα Παρκ» με το τραγούδι «Τι μένει σε μένα», ενώ με το ίδιο κομμάτι συμμετέχουν και στην εκπομπή του Γιάννη Πετρίδη «Μισής ώρα εποχή-Μουσικό διάστημα». Την επόμενη χρονιά συμμετέχουν με ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι τους, το “Sexy lady”, στη σειρά «Ο ανεπρόκοπος» με τον Κώστα Βουτσά ενώ συνοδεύουν την Ιταλίδα τραγουδίστρια Gelsomina σε μια τηλεοπτική της εμφάνιση.

Το 1978 το συγκρότημα αποφασίζει να ηχογραφήσει ένα δεύτερο single ιδρύοντας δική τους εταιρεία και με τα ελάχιστα χρήματα που διέθεταν, για άλλη μια φορά ηχογραφούν παίζοντας μια και έξω τα τραγούδια τους.

Δάκρυα / Αντώνης ο άγγελος (1978 – Vacant Records) Για ένα διάστημα έμειναν τρεις (Κουτουβός, Λαγκαδινός, Αυλωνίτης) ενώ το 1979 προστίθεται περιστασιακά ο έμπειρος Γιάννης Ζαχαρόπουλος στην σόλο κιθάρα, με τον οποίο μοιράστηκαν και μια τηλεοπτική εμφάνιση με το τότε συγκρότημά του, τους Παίωνες. Είναι η σειρά του ντράμερ να αλλάξει αφού ο Αυλωνίτης πηγαίνει φαντάρος και τον αντικαθιστά ο ταλαντούχος Τόλης Σκαματζούρας που προερχόταν από τους P.L.J. Band και με αυτήν την σύνθεση το γκρουπ θα πορευτεί έως  το 1982, ημερομηνία καταληκτική αφού και ο Σκαματζούρας θα αναχωρήσει για να υπηρετήσει την θητεία του και αυτό θα σημάνει το τέλος της μπάντας.

Πλέον τα μέλη θα ακολουθήσουν το δρόμο τους με τον Σκαματζούρα μετά την απόλυσή του να προσχωρεί στους Rockfeller που είχε ιδρύσει ο Χάρης Φωτόπουλος των Apocalypsis μαζί με τον Λαγκαδινό, ενώ μόνος του θα συνεχίσει λίγο αργότερα στους Dreamer & the full moon. O Γιάννης Κουτουβός θα συνεχίσει την πορεία του στις Η.Π.Α. από τις οποίες θα επιστρέψει μετά από λίγα χρόνια ιδρύοντας το γκρουπ «Κόρη» με το οποίο κυκλοφορεί το cd «Ένα αεροπλάνο ανεβαίνει στην Σελήνη».

To κείμενο είναι του Δημήτρη Βασιλειάδη από την B-otherside Records, τον οποίον και ευχαριστώ, τόσο για τις πληροφορίες όσο και και τη σπάνια φωτογραφία των GRAVEL !!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: